Publisher Profile

Το Παλαιό Φάληρο στο πέρασμα των χρόνων

Το Παλαιό Φάληρο στο πέρασμα των χρόνων

Το Παλαιό Φάληρο to 1930

Το Παλαιό Φάληρο to 1930

Ο Ηρόδοτος και ο Παυσανίας είναι δύο πολύ γνωστοί αρχαίοι συγγραφείς και στα έργα τους έχουν κάνει αρκετές αναφορές στην περιοχή του Φαλήρου. Ιδρυτής του ήταν ο τοπικός ήρωας Φάληρος, εγγονός του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα. Ο Ηρόδοτος το αναφέρει συχνά στα «Περσικά» , δηλαδή στις μάχες μεταξύ Ελλήνων & Περσών. Το Φάληρο ήταν το πρώτο και αρχαιότερο επίνειο της Αθήνας. Στα αρχαία χρόνια και όταν δεν υπήρχε ακόμα το λιμάνι του Πειραιά, το Παλαιό Φάληρο καταλάμβανε αρκετά μεγάλη έκταση. Από μαρτυρίες διαβάζουμε ότι ξεκινούσε από τις Τζιτζιφιές και έφτανε μέχρι το Τροκαντερό εκεί που σήμερα βρίσκεται η μαρίνα.

Αργότερα που ο Θεμιστοκλής και κατόπιν ο Περικλής διαμόρφωσαν το λιμάνι του Πειραιά , το Φάληρο εξακολούθησε να είναι το δεύτερο λιμάνι της χώρας. Στην περιοχή του Δέλτα έχει βρεθεί το νεκροταφείο του αρχαίου Φαλήρου, στο χώρο μεταξύ του άλλοτε Κρατικού Εργοστασίου Αεροπλάνων – σήμερα Μουσείο Αεροπορίας και περιοχής που φιλοξενούσε για χρόνια τον Ιππόδρομο.
Αυτά όσον αφορά τα αρχαία χρόνια…

Το Παλαιό Φάληρο τα νεότερα χρόνια

Αξίζει να μεταφερθούμε τώρα στο 1883 όπου εγκαινιάζεται το πρώτο μεταφορικό μέσο που ήταν το τραμ. Συνέδεε το Παλαιό με το Νέο Φάληρο. Την περίοδο 1910-1915, αρκετές εύπορες οικογένειες επιλέγουν την περιοχή και χτίζουν αρχοντικά και επαύλεις κοντά στη θάλασσα. Μερικά εξ αυτών διασώζονται μέχρι και σήμερα, όπως η έπαυλη «Κουλούρα»! που σήμερα χρησιμοποιείται σαν μουσείο παιχνιδιών.

Το Δέλτα του Φαλήρου το 1960

Το Δέλτα του Φαλήρου το 1960

Μεταξύ 1922 και 1924, οι δρόμοι του Φαλήρου φωτίζονται με ηλεκτρικό ρεύμα και το 1930 η περιοχή συνδέεται με το δίκτυο ύδρευσης της «ΟΥΛΕΝ». Το 1946 από κοινότητα γίνεται δήμος και αρχίζει να ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης θέσης του και να γίνεται προάστιο με εξοχικές κατοικίες πλουσίων Αθηναίων. Το 1961 αυτόνομος δήμος πια, ενώ το 1974 γίνεται η εγκατάσταση πολλών ομογενών από την «Πόλη» . Τότε το Φάληρο αρχίζει να αναπτύσσεται και εμπορικά κατέχοντας μέχρι και σήμερα εξέχουσα θέση στις καρδιές των Αθηναίων.

Το Παλαιό Φάληρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2004)

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, έφεραν σημαντικές αλλαγές στο Παλαιό Φάληρο:
Επέστρεψε το τραμ στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, ως μέρος των έργων που έγιναν για την συγκοινωνία της Αθήνας για τους αγώνες.

Σταμάτησε τη λειτουργία του ο Ιππόδρομος στο Φαληρικό Δέλτα (1925-2003) και μεταφέρθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο. Μόλις έφυγε ο Ιππόδρομος, ο χώρος στον οποίο βρισκόταν αγοράστηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο κατασκεύασε εκεί τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στις οποίες μεταστεγάστηκε η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Παλαιό Φάληρο - Παραλιακή

Παλαιό Φάληρο – Παραλιακή

Κατασκευάστηκε το Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου στο Φαληρικό Δέλτα όπου φιλοξενήθηκαν οι αγώνες Τάε Κβον Ντο και Χειροσφαίρισης. Πρόκειται για ένα σύγχρονο γυμναστήριο που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 4.000 θεατές. Έκτοτε ο χώρος φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις.

Το Παλαιό Φάληρο σήμερα

Το Παλαιό Φάληρο με τις μεγάλες παραλίες ήταν από τις αρχές του 20ου αιώνα και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα πολυσύχναστος προορισμός για μπάνιο. Ειδικά η περιοχή του Έδεμ, δίπλα από τη Μαρίνα Αλίμου. Χαρακτηριστικό για το Παλαιό Φάληρο είναι το λευκό κτίριο του Φλοίσβου που βρίσκεται στην παραλία, απέναντι από την ομώνυμη πλατεία του δήμου. Το λευκό κτίσμα παλαιότερα ήταν ιδιωτικό κέντρο διασκέδασης κι εστίασης. Περιήλθε στην κατοχή του δήμου το 2005 και σήμερα είναι Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Η μαρίνα του Φλοίσβου είναι μια σύγχρονη μαρίνα και εκτός από του να φιλοξενεί ιδιωτικά γιότ, διαθέτει διάφορα εστιατόρια, καφέ και μπαρ, όντας έτσι ένας πόλος έλξης για την αναψυχή των απανταχού κατοίκων της πρωτεύουσας. Στον ίδιο χώρο λίγο πιο έξω και δίπλα στο πάρκο Ναυτικής Ιστορίας, βρίσκεται αγκυροβολημένο το ιστορικό θωρηκτό «Αβέρωφ» που χρησιμοποιείται σήμερα και αυτό, ως μουσείο.

Το Παλαιό Φάληρο σήμερα

Το Παλαιό Φάληρο σήμερα

Είναι λοιπόν πάρα πολλοί οι λόγοι και τα κίνητρα για να επισκεφτεί κανείς το Παλαιό Φάληρο. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει όλα στην περιοχή να λειτουργούν στην εντέλεια. Από τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι τα συστήματα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης αλλά και αποχέτευσης.

Αποφράξεις Παλαιό Φάληρο

Η ύπαρξη της εταιρείας Αποφράξεις Παλαιού Φαλήρου είναι άκρως σημαντική. Καθημερινά, Κυριακές και αργίες, ολόκληρο το 24ωρο, δίνει το δικό της αγώνα ώστε όλα να κυλούν στην κυριολεξία ομαλά. Με την ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, οι πιθανότητες βουλωμένων αποχετεύσεων, φρεατίων και υδρορροών μηδενίζονται. Η εταιρεία διαθέτει έμπειρα συνεργεία και υπερσύγχρονα μηχανήματα που σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία της, την καθιστούν Νο 1 σε όλο το Φάληρο και τα Νότια Προάστια!
Πηγή: wikipedia

Tags: , , , , , , , , , , ,

About the Author

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top